Programozási nyelvek típusai

1. Magas szintű nyelvek: Ezek a nyelvek közel állnak az emberi nyelvhez, és absztrakciós szintjük magas. Példák magas szintű nyelvekre: Python, Java, Ruby, C#, Swift.

2. Alacsony szintű nyelvek: Ezek a nyelvek közelebb állnak a gépi kódhoz és a hardverhez. Alacsony szintű nyelvek közé tartozik az assembly nyelv, amely a processzor utasításainak ember által érthető formáját jelenti.

3. Objektumorientált nyelvek: Ezek a magas szintű nyelvek az objektumorientált programozás (OOP) paradigmáját követik, ahol az adatokat és a hozzájuk tartozó műveleteket objektumokba szervezik. Példák objektumorientált nyelvekre: Java, C++, Python, Ruby.

4. Funkcionális nyelvek: Ezek a nyelvek a matematikai funkcionális programozási paradigmát követik, ahol a számításokat függvények végzik el, és az adatállapot nem változtatható. Példák funkcionális nyelvekre: Haskell, Lisp, Erlang.

5. Logikai nyelvek: Ezek a nyelvek a matematikai logika alapelvein alapulnak, és a számításokat logikai kifejezések és szabályok segítségével végzik el. Példa logikai nyelvre: Prolog.

6. Skriptnyelvek: Ezek a nyelvek olyan könnyen olvasható és írható programozási nyelvek, amelyek gyakran használatosak szkripteléshez és automatizáláshoz. Példák skriptnyelvekre: Python, Ruby, JavaScript, Perl.

7. Fordított nyelvek: Ezek a nyelvek olyan nyelvek, amelyek forráskódját először gépi kóddá fordítják, amelyet a számítógép közvetlenül végrehajt. Példák fordított nyelvekre: C, C++, Ada.

8. Értelmezett nyelvek: Ezek a nyelvek olyan nyelvek, amelyek forráskódját futás közben értelmezik és végrehajtják egy értelmező program segítségével. Példák értelmezett nyelvekre: Python, JavaScript, Perl.

Fedezd fel a lenyűgöző digitális világot a Programozó Tanfolyamunkkal! Szerezz alapvető programozási készségeket és tájékozódj a modern technológia örvényében.

Bővebben

Ha érdekel a programozás, akkor itt az idő, hogy elindulj az első lépések megtételére egy lenyűgöző utazáson a digitális világban! A Programozó Tanfolyamunkon keresztül elsajátíthatod a programozás alapjait és megszerezheted azokat a készségeket, amelyek segítenek eligazodni a modern technológia világában.

Bővebben>

Nem találod a választ a kérdésedre? Ne aggódj! Rendszeresen frissítjük a GYIK oldalunkat, hogy minél több információt nyújtsunk neked. Ha továbbra is vannak kérdéseid, bátran lépj kapcsolatba velünk a Kapcsolat oldalunkon keresztül.

GYIK>