1. Javaworld kezdőlap
 2. Bemutatkozás

Dr. Szabó Zoltán Tamás

2000 óta foglalkozom informatikával, programozással.

“Előző életemben” mint orvos tevékenykedtem.

Pár szó rólam:

Netakadémia néven sok ország és sok cég működtet on-line kurzusokat. A Google keresőben számtalan felbukkan. A Közép- és Kelet-Európában működő netakadémiát a 2000-es években alapították. 2021-ben ebből kivált pár ember, és saját oktatási központot hozott létre. Vannak közöttünk lettek, lengyelek, románok, és természetesen magyarok.
Én, Szabó Zoltán a magyarországi oktatási csoport vezetője és oktatója vagyok a Java programozó képzés oldal tulajdonosa. A cég neve: Javaworld.hu

2000-től napinkig

$

2000-ben

történt a nagy váltás. A már három éve munka mellett elkezdett informatikai, főiskolai tanulmányaimra támaszkodva egy műegyetemi állásbörzén hagytam, hogy “kihalásszon” egy német érdekeltségű cég. Ott kezdtem el dolgozni.
Kezdetben még vállaltam hétvégi és éjszakai orvosi ügyeletet, de a két munka egymás mellett már túl sok volt. Így huszon-éve nem végzek orvosi tevékenységet. (sajnos…) A betegekkel való munka, vizsgálat, elbeszélgetés, a kórjaik kiderítése és a rájuk való gyógyírkeresés mindig érdekes és kedves munka volt a számomra. De az egészségügy rendszerét ki nem állhattam. A számítástechnika viszont érdekelt.

Azokban az időkben olyan TV műsorok, mint pl. a Delta, megmutatták, hogy a jövő útja az informatika. A szobányi méretű számítógépekből asztalra tehető PC-k lettek, amelyek ma már elérhetőek mindenki számára. Microsoft eszközökkel kezdtem el a programozást. (.asp, Visual Basic).

$

2004-ben

áttértem a Java programozásra. Ezt a főiskolán is tanultam, és mellé plusz ismereteket kerestem az interneten. Otthon igyekeztem tudásomat az új területen növelni. Azóta szinte mindig Java nyelvű fejlesztéssel foglalkoztam. Voltak kisebb megszakítások: kb. másfél évig teszteléssel foglalkoztam. (Egy Java program automatizált tesztelése.) Mindig is a fejlesztés érdekelt, és a lényeg az volt, hogy a programnyelv Java legyen.

E munka közben a Javán kívül szükségem volt az adatbázis-kezelés, azaz az főleg az SQL elsajátítására, valamint weblapok készítésére (HTML, CSS, JavaScript).

Néhány éves programozói munka után már olyan helyen találtam magam, ahol ifjú, kezdő informatikus kollégákat, gyakran csak részmunkaidőben dolgozó egyetemistákat kellett mentorálnom.

Pár éve kaptam egy meghívást a (Közép-Kelet Európai) Netakadémia magyarországi képviseletére és oktatóként való együttműködésre. Örömmel vettem részt benne.

A Netakadémia később anyagi gondba jutott, nem tudott fizetni, sem új tanítványokat szerezni.

$

2021-ben

a résztvevők kis csoportja önállósította magát, és elkezdett az újonnan alakult csoportban mindenki a saját országában oktatni. Van közöttünk lett, lengyel, román is, és rám hárul a magyar tanfolyam mentorálása.

Remélem,

a korábbi tapasztalataim alapján sikeres informatika képzést indítok most, és akik elvégzik, valóban piacképes tudással kerülnek ki a “Nagy Életbe”, ahol Junior Programozóként sikerrel kereshetnek munkát. Ez a tanfolyam alkalmat ad arra is, hogy aki unalmas, “nem szeretem” munkát végez, bizonyára nem sok pénzért, az új életet kezdhessen. A Junior programozó után pár év gyakorlattal jön a Medior, újabb néhány év múlva a Senior Programozói szint, egyre több tudással = jóval magasabb fizetéssel!

El kell mondjam, a programozási ismeretek mindig keresettek voltak, az utóbbi időben pedig kifejezetten munkaerő-hiány van a piacon. Nagyon keresettek a Java programozók, a juniorok is, és pluszt jelent (sőt, szinte elengedhetetlen) az adatbázisok ismerete és a webes fejlesztés ismerete.

Akinek ez a kényelmesebb, a COVID helyzet óta elterjedt otthonról való dolgozás lehetősége (home office) is fennáll. Pár munkahely hibrid megoldást ajánl: a hét 1-2 napján kell bemenni az irodába, a többi napon pedig otthonról végezhető a munka. Ha valaki otthon nem tud dolgozni, annak mindig lehetővé teszik az állandó irodai munkát. Vagy fordítva: Aki nem él közel a munkahelyéhez, az végig otthonról dolgozhat. Bizonyára csak a szerződéskötésre és a laptop átvételére kell egyszer bemennie. (Bár olyanról is hallottam, hogy a szerződést online megkötik, és a laptopot futár viszi ki:-))

Sok sikert kívánok Mindnyájatoknak a tanuláshoz és utána az álláskereséshez!

Az informatika tanfolyam összetétele:

Java programozás tanfolyam (alapok)
Itt fogjuk beállítani a munkakörnyezetünket. Egy kis történet, alapok, változók, típusok, operátorok. Az OOP lényege röviden.
Elágazások, ciklusok A Java futtató és fejlesztő rendszer.

OOP (rövid történet, majd:) elvei
A Java objektum orientált nyelv, szükségünk lesz az OOP elveinek ismereteire.

Java programozás tanfolyam (haladó)

Itt fogjuk megismerni, hogy a már megtanult OOP elveket miként valósítja meg a Java, továbbá sok egyéb, fontos Jávás ismereteket is.

Verzió-kezelő rendszerek, a Git használata
(alapok)
Minden nagyobb, üzleti rendszerben ilyen vagy hasonló eszközzel tartják kézben a kódot. Ráadásul a tanfolyam során a tesztfeladatok elkészítésében, illetve ellenőrzésében is segíteni fog.

Relációs adatbázisok és az SQL
Az adatokat szinte minden alkalmazásunkban adatbázisokban kezeljük. Az SQL nyelv a relációs adatbázisok kezelését teszi lehetővé.

A webfejlesztés alapjai

Itt megismerkedünk a HTML nyelv, a CSS stílusleíró nyelv és aztán a JavaScript lényegével, szintaktikájával. Weboldalakat készítünk.

Kérdésed van? Írj üzenetet

  Név
  E-mail cím
  Tárgy
  Üzenet (nem kötelező)
  Az adatkezelési tájékoztatást elolvastam, az abban foglaltakat tudomásul vettem.

  Ha érdekel az informatika világa, ha szeretnél egy piacképes tudást, akkor bátran írj! A Java képzés alatt a tudásom legjavával adom át számodra, és a legkényelmesebb úton online formában tartjuk az informatikai képzést.

  Kapcsolat

  Email

  info [ @ ] javaworld.hu