1. Javaworld kezdőlap
 2. Informatika tanfolyam

Informatika tanfolyam

Junior programozó képzés

informatika képzés

Miről szól a tanfolyam?

Az oktatás nyelve magyar, de a segédanyagok jelentős része angolul van. Nem kell megijedni! Alapfokú angol ismeretek ajánlatosak, de nem kell nyelvvizsgáznotok, hogy megértsétek az oktató anyagokat. Menet közben úgyis magatokra szedtek sok kifejezést, szót, amelyeknek bőségesen megkapjátok a jelentését, magyarázatát.
A munka során lesznek otthoni feladatok. Ezek tanulságul szolgálnak majd, és persze gyakorlatra, nem „buktató” jellegűek. A tanfolyam végén lesz egy záróvizsga, az viszont már „éles” feladat(ok)kal.

Az informatika tanfolyam összetétele:

Java programozás tanfolyam (alapok)
Itt fogjuk beállítani a munkakörnyezetünket. Egy kis történet, alapok, változók, típusok, operátorok. Az OOP lényege röviden.
Elágazások, ciklusok A Java futtató és fejlesztő rendszer.

OOP (rövid történet, majd:) elvei
A Java objektum orientált nyelv, szükségünk lesz az OOP elveinek ismereteire.

Java programozás tanfolyam (haladó)

Itt fogjuk megismerni, hogy a már megtanult OOP elveket miként valósítja meg a Java, továbbá sok egyéb, fontos Jávás ismereteket is.

Verzió-kezelő rendszerek, a Git használata
(alapok)
Minden nagyobb, üzleti rendszerben ilyen vagy hasonló eszközzel tartják kézben a kódot. Ráadásul a tanfolyan során a tesztfeladatok elkészítésében, illetve ellenőrzésében is segíteni fog.

Relációs adatbázisok és az SQL
Szinte minden alkalmazásunkban az adatokat adatbázisokban kezeljük. Az SQL nyelv a relációs adatbázisok kezelését teszi lehetővé.

A web fejlesztés alapjai

Itt megismerkedünk a HTML nyelv, a CSS stílusleíró nyelv és aztán a JavaScript lényegével, szintaktikájával. Weboldalakat készítünk.

Java programozás tanfolyam (alapok)

Előbb telepítjük a fejesztéshez szükséges sofware-ket. Aztán a Java tötrénetéről hahattok pár szót, majd belekezdünk az alapok megismerésébe. Lesz pár szó az objektum orientált programozásról (a továbbiakban csak OOP), mert a Java OOP nyelv. (Az OOP-ről később külön modulban foglalkozunk.) Majd folytatjuk az alapok megismerését. És természetesen elkészítjük az első „Helló világ” Java programunkat. (Minden programozási nyelv oktatásánál ez az első program. Kb. annyit tesz, hogy kiírja a képernyőre: „Helló world!”)

OOP (rövid történet, majd:) elvei

Pár szavas történeti ismertető után megismerjük az OOP főbb fogalmait, elveit. Ezekre a későbbiekben nagyban támaszkodnunk kell, a Java OOP nyelv.

Java programozás tanfolyam (haladó)

Beleugrunk a mély vízbe! A Java nyelv további csinyját-bínját ismeritek meg a Java tanfolyam haladó kurzusán. Alkalmazzuk az OOP ismereteket is. Szükség is lesz rá! Az olyan „varázs-” szavak, mint class, objektum, interface, inheritance mind OOP kifejezések.

A web fejlesztés alapjai

A mai modern programok túlnyomó többsége böngészőben hasznáható, tehát ún. „vékony kliensű”. Vastag kilenses programok ma már ritkák. Utóbbbiaknál a program, az üzleti logika legnyagyobb része a felhasználó számítógépére töltődik le, a szerveren az adatbázis (és esetleg egy-két kisebb modul) van.
A vékony kliens programoknál a logika nagyobb része a szerveren van, a böngészőbe csak legfeljebb némi ellenőrző logikát építenek be.
Ahhoz, hogy webes programot készítsünk, magát a web nyelvét kell megismernünk.
Ehhez a következőket kell megismernünk:
HTML – a leíró nyelv, ami a tartalmat közvetíti,
CSS – a stílusok leírására,
Javascript – böngésző oldali programozásra. Ezzel tudjuk pl. validálni, hogy jó-e a bevitt adat (szám helyett nem betűt írtunk, és így tovább)

Verzió-kezelő rendszerek, a Git használata

Nagy káosz volt e rendszerek megalkotása előtt. Mindegyik programozó megcsinálta a saját (pl.) „JancsiCustomer.java” „SanyiCustomer.java” stb. fájlokat, aztán próbálták a végén összedogozni ezeket… A verziókezelő rendszerek lehetőséget adnak arra, h egy közös adatbázisban tároljuk mindenki munkáját, és aztán összefésüljük őket egymással. Nem keletkezik file-rengeteg.

Több ilyen eszköz van, nem is olyan rég a CVS és az SVN volt elterjedtebb. Mára szinte egyeduralkodóvá vált a Git. És van lehetőség munkánk ingyenes központi adatbázisba történő elmentésére, talán a leggyakrabban használt a GitHub.

Ezen eszközök használatával az otthoni feladatok ellenőrzése is sokkal egyszerűbb lesz, képzeljétek el, mennyivel egyszerűbb így dolgozni, mint pl. mailben küldözgetni a munkátokat.

Relációs adatbázisok és az SQL

Kérdésed van? Írj üzenetet

  Név
  E-mail cím
  Tárgy
  Üzenet (nem kötelező)
  Az adatkezelési tájékoztatást elolvastam, az abban foglaltakat tudomásul vettem.

  Ha érdekel az informatika világa, ha szeretnél egy piacképes tudást, akkor bátran írj! A Java képzés alatt a tudásom legjavával adom át számodra, és a legkényelmesebb úton online formában tartjuk az informatikai képzést.

  Kapcsolat

  Email

  info [ @ ] javaworld.hu