1. Javaworld kezdőlap
 2. OOP (rövid történet) elvei 

OOP (rövid történet) elvei

OOP (rövid történet) elvei

Az objektumorientált programozás (object-oriented programming/OOP) a kor haladó technikai igényeinek megfelelő szoftverek létrehozása során  fokozatosan felváltotta a strukturált programozást.

Az OOP az objektumok fogalmán alapuló programozási paradigma, vagyis egy olyan alapelvrendszer, ami meghatározza a program felépítését: milyen alapvető logika szerint oldják meg az adott feladatot, illetve, hogy hogyan épülnek fel, és kapcsolódnak egymáshoz a kód elemei.

A program működése az adatokat és a hozzájuk tartozó műveleteket (feladatokat) egységbe foglaló objektum egymással való kommunikációját jelenti. A programozási nyelv utasításainak sorozatát tartalmazó forráskód egyszerű és gazdaságos felépítése érdekében sajátos tervrajzokat, úgynevezett osztályokat hoznak létre, amelyek az objektumok szerkezetére vonatkozó általános információt tartalmazzák. Az objektumok a feléjük továbbított üzenetre adott válaszként végrehajtják az adott feladatot.

Az objektumorientált programozás 4 alapelve:

egységbezárás (angolul encapsulation) – biztonságosabbá teszi a kódot, mertaz összetartozó adatok, függvények és eljárások egy egységbe tartoznak, és kívülről csak az férhet hozzá, amit az objektum osztálya megenged.

 

absztrakció – a program átláthatóságát segíti azáltal, hogy a végrehajtás belső részletei nélkül csak a szükséges információkat szolgáltatja a külvilág számára.

 

öröklés – a hosszú, bonyolult kódok elkerülésére a rendszerben létrehozhatunk az adott objektumhoz hasonló kódrészletekkel rendelkező, annak felépítését követő új objektumot, ún. gyermek alosztályt.

 

polimorfizmus – lehetővé teszi, hogy az objektum tulajdonságait öröklő alosztály saját, eltérő módon működő metódusokkal rendelkezzen.

 

A Git használata

A Git rugalmassága miatt a legszélesebb körben elfogadott, nyílt forráskódú, elosztott szoftverforráskód-kezelő rendszer, amelynek célja az adott projekt menedzselése, a fájlrendszerben elvégzett feladatok és módosítások kezelése, illetve az adatok változásának nyomon követése. A rendszer lehetővé teszi a tevékenységek gyors végrehajtását, azok ellenőrzését, a fájlok és a teljes projekt visszaállítását egy korábbi állapotba, illetve, hogy a munkatársak követni tudják, ki, mikor és milyen változtatásokat hajtott végre a projekten. Amennyiben a kódolás során hiba történik, akkor a fejlesztők a rendszerben könnyen össze tudják hasonlítani a korábbi kódverziókat, és gyorsan ki tudják javítani a hibákat.
A Git használatának ismerete ma már elengedhetetlen az informatikai pályán való sikeres működéshez, ezért a Java programozó képzés során is kiemelt szerepet kap.

Az objektumorientált programozás előnye:

elsősorban a nagyobb biztonság, mert az egységbezárásnak és az absztrakciónak köszönhetően az adatok védettebbek, továbbá, hogy lehetővé teszi:

A legnépszerűbb objektumorientált programozási nyelvek: C++, C#, Java, JavaScript, Python.
Az objektumorientált programozás ismeretének kulcsszerepe van az informatikai pályán, ezért mind a Java programozás tanfolyam, mind az informatika képzés tematikájának fontos része, így a kurzuson szerzett tudásod más programozási nyelvek alkalmazása során is magabiztosan használhatod majd. Köszönöm szépen!

R

komplex dolgok egyszerű, kisebb, könnyen reprodukálható struktúrákban való modellezését

R

a létrejött kód újrafelhasználnálását

R

a program egyszerű módosítását és karbantartását

R

átlátható struktúrájú kód és gyorsabban futtatható programok létrehozását

R

az osztályok párhuzamos fejlesztését, gyorsabb fejlesztési folyamatot eredményezve ezáltal.

Tematika

=

Történet pér szóban

=

Az OOP lényege még egyszer, röviden

=

Inheritance, abstraction

=

Composition

=

Polymorphism

=

OOP evek részletesebben

=

Osztály, objektum, interfész

=

Öröklődés, overloading, overriding

Jelentkezés menete

Ha szeretnél egy piacképes ismereteket biztosító, gyakorlatorientált és áttfogó informatika képzésre jelentkezni, tenni, írj nekem e-mailt, vagy töltsd ki az online űrlapot! Hamarosan felveszem Veled a kapcsolatot, hogy a részleteket pontosítani tudjuk. Amennyiben további kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal a megadott telefonos vagy e-mail elérhetőségen!

Kérdésed van? Írj üzenetet

  Név
  E-mail cím
  Tárgy
  Üzenet (nem kötelező)
  Az adatkezelési tájékoztatást elolvastam, az abban foglaltakat tudomásul vettem.

  Ha érdekel az informatika világa, ha szeretnél egy piacképes tudást, akkor bátran írj! A Java képzés alatt a tudásom legjavával adom át számodra, és a legkényelmesebb úton online formában tartjuk az informatikai képzést.

  Kapcsolat

  Email

  info [ @ ] javaworld.hu