1. Javaworld kezdőlap
 2. Relációs adatbázisok és az SQL

Relációs adatbázisok és az SQL

Mi az SQL?

Az SQL (Structured Query Language) egy szabványosított, strukturált lekérdező nyelv az egyes relációs adatbáziskezelő-rendszerek számára, amelyet az IBM dolgozott ki az 1970-es években.
Nem tekinthető programozási nyelvnek, de itt is utasítások (életszerű mondatokból alkotott lekérdezések) segítségével hozhatunk létre adatbázisokat, amelyhez adatokat adhatunk hozzá és módosíthatjuk, lekérdezhetjük vagy rendezhetjük azokat, illetve törölhetünk belőlük. Az SQL-t több relációs adatbáziskezelő ismeri különböző operációs rendszeri környezetben, és attól függően, hogy melyikkel használjuk, többféle dialektusa, bővítése alakult ki.

A Java programozás tanfolyam részét képező SQL maximális adatbiztonságot tesz lehetővé, így ma a legszélesebb körben elterjedt, kisebb cégek számára is elérhető, költséghatékony, nyílt forráskódú adatbáziskezelő szoftver.

Az SQL előnyei

Az SQL-hez nincs szükség előzetes programozási tapasztalatra, de annak köszönhetően, hogy segít áttérni más számítógépes nyelvek, pl. a JavaScript és a Python tanulására, ezért rendkívül hasznos alapokat biztosít a Java programozás tanfolyam során.
Az SQL előnyei, hogy felhasználóbarát, könnyen megtanulható, interaktív nyelvezettel rendelkezik, gyors adatmegosztást és eltérő adatnézetet tesz lehetővé, így a felhasználók különbözőképppen jeleníthetik meg az adatbázis szerkezetét és tartalmát.
Windows, Linux, Mac operációs rendszereken, de még egyes mobiltelefonokon is használható, és igény szerint más programokba is beágyazható. Az SQL-ben a műveletek másodpercek alatt elvégezhetőek.

Relációs adatbázisok és az SQL

Az adatbázis olyan számítógépen tárolt és rendezett adathalmaz, melynek elemei összetartoznak, és amellyel valamilyen szervezett dolgot vagy szervezési folyamatot modellezünk. Az adatok biztonságáról való gondoskodást, a megfelelő rendszerezésüket, illetve egyszerű és gyors elérhetőségüket a felügyeleti eszközöket is tartalmazó adatbázis-kezelő rendszer (DBMS – Database Management System) segíti.

Leggyakoribb típusa a könnyen kezelhető és átlátható relációs adatbázis, amelyben a logikailag összetartozó adatok egyedekből (tuple, rekord) és jellemzőkből felépülő relációkban (kapcsolatok) – egy táblában tárolódnak, amelyek előre meghatározott kategóriákat tartalmaznak sorokban és oszlopokban.

A táblák mindig egyetlen konkrét tárgyat (objektum vagy esemény) és egy mezőt (elsődleges kulcs) ábrázolnak, amely egyedileg azonosítja a tábla egyes rekordjait, de a felhasználóknak nem kell ismerniük az adatot tároló rekord fizikai helyét. Amikor egy relációs adatbázist lekérdeznek, akkor a kulcsot használják a kapcsolódó adatok keresésére az adathalmazok között.

Az SQL utasításai

A relációs adatbázisok és az SQL ismerete kulcsszerepet játszik szinte minden programozói vagy informatikusi munka során, ezért mind a Java programozás tanfolyam, mind az informatika tanfolyam tematikájának fontos részét képezi, így a kurzuson szerzett tudásod magabiztosan használhatod majd valamennyi adatbáziskezelő-rendszer használata során. (Pl. Oracle, MSSQL, MySQL, PostgreSQL)
Az SQL nyelvi elemeket (utasításait) négy – egyedi feladatokkal és utasításokkal rendelkező részre lehet bontani:
R

Adatdefiníciós nyelv (DDL - Data Definition Language) új adatbázisok sémájának definiálása -relációk, indexek és nézettáblázatok létrehozása és megszüntetése

R

Adatlekérdező nyelv (DQL - Data Query Language – DQL) adatok lekérdezése és lehívása

R

Adatmanipulációs nyelv (DML - Data Manipulation Language) adatok létrehozása, módosítása, törlése

R

Adatelérést vezérlő nyelv (DCL - Data Control Language) jogosultságok adása és elvétele a felhasználóktól, vezérlők működésének szabályozása

Tematika

=

Adatbázisok típusai

=

Relációs adatbásisok

=

Az SQL nyelv alapjai

=

CRUD műveletek

=

Lekérdezések

=

Tárolt eljárások

=

Triggerek

Jelentkezés menete

Ha szeretnél egy piacképes ismereteket biztosító, gyakorlatorientált és átfogó informatika képzésre jelentkezni, írj nekem e-mailt, vagy töltsd ki az online űrlapot! Hamarosan felveszem Veled a kapcsolatot, hogy a részleteket pontosítani tudjuk. Amennyiben további kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal a megadott telefonos vagy e-mail elérhetőségen!

Kérdésed van? Írj üzenetet

  Név
  E-mail cím
  Tárgy
  Üzenet (nem kötelező)
  Az adatkezelési tájékoztatást elolvastam, az abban foglaltakat tudomásul vettem.

  Ha érdekel az informatika világa, ha szeretnél egy piacképes tudást, akkor bátran írj! A Java képzés alatt a tudásom legjavával adom át számodra, és a legkényelmesebb úton online formában tartjuk az informatikai képzést.

  Kapcsolat

  Email

  info [ @ ] javaworld.hu