1. Javaworld kezdőlap
 2. Verzió-kezelő rendszerek, a Git használata

Verzió-kezelő rendszerek, a Git használata

A Git verziókezelő szoftver

a legszélesebb körben elfogadott rendszer, amelynek használata nem csak a szoftverfejlesztés, de a tervezés, a termékmenedzsment-, és tesztelés, a marketing és az ügyfélszolgálat terén is számtalan előnnyel jár.
A Git segítségével a lehető leggyorsabban kideríthetjük, hogy mi működik, és mi nem, így a sikeres erőfeszítésekre nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni. A Git támogatja, hogy minden részleg hatékonyabban végezze a munkáját, felgyorsítja a munkafolyamatokat, elősegíti azok karbantartását és optimalizálását, ezáltal a cégek időt, energiát és pénzt is spórolhatnak vele. Mivel a Git-felhasználók száma ma már igen jelentős, így ha valahol elakadunk, könnyen megoldást tudunk találni a problémáinkra az online fórumok segítségével.
Az informatikai vagy programozói pályán való sikeres működés során a verziókezelő rendszerek vagy a Git használatának ismerete ma már kulcsfontossággal bír.

A Git előnyei

A fejlesztők mindegyike egy saját lokális merevlemezen dolgozik, ahova beteszi a módosításokat, és mikor egy részfeladat készen van, akkor a munkáját szinkronizálni tudja egy központi tárolóra. Minden tároló rendelkezik a projekt teljes történetével, így az adatvesztés kockázata minimális.
A Git egyedülállóan támogatja a címkézési és elágazási műveleteket, és a felhasználó által végzett minden egyes tevékenységet a “változás” történetének szerves részeként tárol. A parancsokat a lokális számítógép hajtja végre, így a központi szerverrel történő hálózati kommunikáció helyett a fejlesztés offline történik. A munkatársak együttműködését nagyban segíti, hogy mindenki könnyen követni tudja, ki és milyen változtatásokat hajtott végre a projektben.
A Git-ben végzett munkát egy ingyenes központi adatbázisba (tárhelyszolgáltatás) is el lehet menteni, közülük a leggyakrabban használt a GitHub, amelynek segítségével korlátlan számú, ingyenes privát projektet lehet létrehozni.

A verziókezelő rendszer

A Java programozási tanfolyam során a verziókezelő rendszerek és a Git használatának megismerése fontos szerepet kap a programozási alapelvek,a relációs adatbázis-kezelés és a statikus weblap készítési ismeretek mellett.
A verziókezelő rendszer (Version Control System, VCS), más néven revíziókezelő vagy forráskezelő rendszer olyan szoftveres segédprogram, amely nyomon követi, és kezeli a fájlrendszerben végzett módosításokat.
A VCS rendkívül hasznos eszköz minden olyan (szoftver)projektnél, ahol egynél több fejlesztő dolgozik együtt csapatban, mivel lehetővé teszi a fájlok és a teljes projekt visszaállítását is egy korábbi állapotba, illetve azt is, hogy lássuk ki végezte az utolsó módosítást. Továbbá, ha a kódolás során hiba történik, akkor a fejlesztők a rendszerben könnyen össze tudják hasonlítani a korábbi kódverziókat, és gyorsan ki tudják javítani a hibákat.

A Git

A verziókezelő rendszerek közülrugalmassága miatt ma a Git a legelterjedtebb, ami egy nyílt forráskódú, elosztott verziókezelő szoftver, vagy másképpen egy szoftverforráskód-kezelő rendszer, amelyben a tevékenységeket gyorsan végre lehet hajtani.
A Git célja az adott projekt menedzselése, ill. az adatok változásának nyomon követése. A rendszer használa során először egy mappát, tárolót (’repository’) kell létrehozni, ami minden részletet tárol a fájlról.

Tematika

=

A verzikezelés lényege

=

Verziókezelő rendszerek

=

A GIT alapjai és használata

=

A Guthub

Jelentkezés menete

Ha szeretnél a junior Java programozás tanfolyamra jelentkezni, írj nekem e-mailt, vagy töltsd ki az online űrlapot! Hamarosan felveszem Veled a kapcsolatot, hogy a részleteket pontosítani tudjuk. Amennyiben az informatika képzéssel kapcsolatban további kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal a megadott telefonos vagy e-mail elérhetőségen!

Kérdésed van? Írj üzenetet

  Név
  E-mail cím
  Tárgy
  Üzenet (nem kötelező)
  Az adatkezelési tájékoztatást elolvastam, az abban foglaltakat tudomásul vettem.

  Ha érdekel az informatika világa, ha szeretnél egy piacképes tudást, akkor bátran írj! A Java képzés alatt a tudásom legjavával adom át számodra, és a legkényelmesebb úton online formában tartjuk az informatikai képzést.

  Kapcsolat

  Email

  info [ @ ] javaworld.hu